flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд підбив підсумки днів адміністративної юстиції

19 липня 2022, 11:09

8 липня 2022 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду об’єднав представників адміністративних судів зі всієї України в онлайн-зустрічі, яка стала черговою подією в серії заходів, присвячених 20 річниці створення адміністративної юстиції на тему «Історія, сучасність і майбутнє адміністративних судів». Запорізький окружний адміністративний суд представили голова суду Олег Прудивус та суддя-спікер Олеся Артоуз.

 Захід розпочали голова Верховного Суду Всеволод Князєв та голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, які, привітавши учасників зустрічі, висвітлили історичні аспекти становлення, розвитку адміністративної юстиції, а також її роль у розвитку громадянського суспільства в Україні.  

Слід зазначити, що Олег Прудивус представив аудиторії свої міркування на одну з найцікавіших історичних віх в історії вітчизняного адміністративного судочинства, а саме: «Адміністративна юстиція на Запорожжі: кроки розбудови та сучасні виклики».   Гетьманом України Пилипом Орликом в праці «Пакти і Конституції законів і вольностей Війська Запорозького» були закладені ідеї природного права і договірного походження держави. Як результат, вітчизняна історія адміністративного судочинства тісно пов’язана з історією самої України часів існування Запорозької Січі.

Голова суду зазначив, що закладення підвалин адміністративної юстиції на Запорожжі обумовило подальше формування  українського суспільства.

Отже, констатував Олег Прудивус, саме із запровадженням адміністративного судочинства в Україні був сформований самостійний та демократичний правовий інститут, спрямований на захист прав і свобод громадян та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин.

З тематичними доповідями також виступили голова Сьомого апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин, голова Одеського окружного адміністративного суду Олег Глуханчук, голова Восьмого апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха.  Активну участь в обговоренні порушених тем взяли безпосередньо секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Раїса Ханова,  а також голова Луганського окружного адміністративного суду Тетяна Смішлива та голова Першого апеляційного адміністративного суду Ігор Геращенко.

 Підсумки днів адміністративної юстиції в Україні підбив Михайло Смокович.