flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

01.07.2022 Запорізький окружний адміністративний суд організував та провів науково-практичну конференцію, присвячену 20-й річниці створення в Україні адміністативної юстиції

01 липня 2022, 16:20

1.07.2022 Запорізький окружний адміністративний суд організував та провів науково-практичну конференцію, присвячену 20-й річниці створення в Україні адміністративної юстиції

 01.07.2022 з нагоди відзначення в Україні двадцятої річниці створення адміністративної юстиції на базі Запорізького окружного адміністративного суду відбулась науково-практична конференція на тему: «Адміністративна юстиція як символ верховенства права в демократичній державі. До 20-річчя створення адміністративної юстиції в Україні».

Захід організовано Запорізьким окружним адміністративним судом за безпосередньої участі очільників Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, Третього апеляційного адміністративного суду, Запорізької обласної військової адміністрації, суддів і працівників апарату Запорізького окружного адміністративного суду, а також представників харківської, запорізької і дніпропетровської наукових шкіл з адміністративного права, а саме:  Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та Запорізького національного університету, Національного технічного університету.

Так, зі вступною промовою перед учасниками науково-практичної конференції виступив екс-член Вищої ради правосуддя, к.ю.н, доц. Олег Прудивус, який наголосив на символічності адміністративного судочинства як ефективного запобіжника дотримання принципу верховенства права в Україні як правовій, демократичній державі. Також, Олег Прудивус під час свого виступу зауважив, що розбудова адміністративної юстиції в Україні без перебільшення стала революційним кроком до повноцінної правової держави. Зокрема, із її появою в Україні вперше був закріплений механізм реалізації юридичних гарантій захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб’єктів владних повноважень.

З вітальною промовою до учасників заходу також звернувся голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, д.ю.н., доц., Заслужений юрист України Михайло Смокович, який ґрунтовно зупинився на історичних віхах створення в Україні адміністративної юстиції взагалі та системи адміністративних судів зокрема, а також її історичній та інституціональній значущості. Крім того, Михайлом Смоковичем були окреслені перспективи подальшого розвитку адміністративного судочинства, шляхи вирішення актуальних проблем матеріального права у відповідній сфері правовідносин та адміністративного судочинства.

З вітальною промовою під час відкриття науково-практичної конференції виступив голова Третього апеляційного адміністративного суду, к.ю.н. Анатолій Коршун. Зокрема, ним було констатовано, що адміністративна юстиція лише своїм фактом існування в Україні засвідчує особливий рівень демократичності і водночас високої правосвідомості суспільства, держави, а також усіх носіїв політичної влади.

Символічною стала участь в даному науковому заході Голови Запорізької обласної військової адміністрації, к.і.н., доц. Олександра Старуха, який в безпрецедентних умовах сьогодення віднайшов можливість особисто привітати вітчизняну адміністративну юстицію взагалі та Запорізький окружний адміністративний суд зокрема з видатним Ювілеєм. Олександр Старух відзначив, що, незважаючи на запровадження в Україні режиму воєнного стану, адміністративні суди продовжують гідно виконувати фундаментальне завдання, яке полягає у справедливому, неупередженому та своєчасному вирішенні ними спорів у сфері публічно-правових відносин.    

Після церемоніальної частини науково-практичної конференції в стінах Запорізького окружного адміністративного суду відбулась сесія з фахового обговорення актуальних проблем адміністративного судочинства в Україні, під час якої учасники обмінялися думками щодо глибинних науково-практичних аспектів його здійснення.

Зокрема, декан Юридичного факультету Запорізького національного університету, д.ю.н., проф., член-кор. НАПрН України, Заслужений юрист України Тетяна Коломоєць виступила з доповіддю на тему: «Законодавчі ініціативи щодо здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану в Україні та їх практична реалізація: основні вектори використання Запорізького регіонального наукового фахового ресурсу». Регіональним викликам адміністративного судочинства та позитивним практикам їх вирішення в умовах воєнного стану свою доповідь також присвятив суддя Заводського районного суду м. Запоріжжя, к.ю.н., доц. Руслан Сінєльнік.

Суддя Верховного Суду, д.ю.н., проф., член-кор. НАПрН України, Заслужений діяч науки і техніки Семен Стеценко представив аудиторії роздуми стосовно запровадження зразкових справ в адміністративному судочинстві та ступені виправданості нормотворчих очікувань.

Про окремі питання теорії і практики відносно основних засад (принципів) адміністративного судочинства розповів суддя Запорізького окружного адміністративного суду, д.ю.н., доц. Олександр Прасов.

Гармонійним доповненням до окресленої проблематики стала промова професорки кафедри адміністративного та господарського права Запорізького національного університету, д.ю.н., доц. Анни Шараї, яка присвятила свою доповідь висвітленню практичної реалізації принципів адміністративного судочинства як гарантії ефективного захисту прав, свобод та інтересів осіб.

Проректор з наукової роботи Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, д.ю.н., проф. Дмитро Лученко надав комплексну характеристику сутності адміністративної юстиції як маркеру відносин між державою та людиною.

З науковою доповіддю на тему: «Докази і доказування в адміністративному судочинстві» також виступила суддя Запорізького окружного адміністративного суду, к.ю.н, доц. Олена Конишева. Окреслену наукову проблематику у своєму науковому виступі додатково розкрив завідувач кафедри адміністративного та господарського права Запорізького національного університету, д.ю.н., проф. Валерій Колпаков, проте вже через призму доктринального та праксеологічного аспектів.

Не залишились поза увагою учасників науково-практичної конференції і інші, не менш актуальні аспекти науки і практики адміністративного судочинства. Зокрема, питанням захисту права особи на доступ до екологічної інформації в порядку адміністративного судочинства присвятила свій виступ проф. кафедри цивільного, господарського та екологічного права Національного технічного університету, д.ю.н., проф. Юлія Легеза.

У свою чергу, помічник голови Запорізького окружного адміністративного суду, к.ю.н. Ігор Шмарін у своїй промові здійснив спробу висвітлити окремі питання ефективності вітчизняного адміністративного судочинства з урахуванням останніх кроків законодавця, зокрема, у контексті прийняття Верховною Радою України та підписанням Президентом України Закону України «Про адміністративну процедуру».

Участь у конференції також взяли й інші судді та працівники апарату Запорізького окружного адміністративного суду.

Завершуючи науково-практичну конференцію, її учасники консолідовано зауважили, що запровадження в Україні адміністративної юстиції мало істотне підґрунтя та спрямовувалось виключно на вдосконалення вітчизняної системи судоустрою. Україна таким чином задекларувала своє прагнення до європейської інтеграції та приведення вітчизняного законодавства у відповідність до європейських стандартів та норм. Поряд із цим, було відзначено, що утвердження прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин має залишатись незмінним орієнтиром у діяльності вітчизняних адміністративних судів.