flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді взяли участь у семінарі «Вибори Президента України – 2014: застосування законодавства»

05 травня 2014, 15:36

29 квітня 2014 року судді Запорізького окружного адміністративного суду Ярослава Горобцова, Ольга Матяш, Жанна Чернова та Роман Сацький взяли участь у семінарі «Вибори Президента України – 2014: застосування законодавства», організованому Вищим адміністративним судом України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні.

Метою семінару було забезпечення єдності судової практики щодо однакового тлумачення та застосування виборчого законодавства при вирішенні виборчих спорів.

Впродовж семінару обговорювалися новели законодавства про вибори Президента України, територіальну організацію виборів, систему виборчих комісій, їх утворення,  статус, повноваження та організацію роботи, а також статус членів виборчих комісій, припинення повноважень та заміна членів виборчих комісій.

Окремою доповіддю були висвітлені питання щодо інформаційного забезпечення виборів та передвиборчої агітації. Особлива увага учасників семінару зверталася на голосування, підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, встановлення підсумків голосування у межах територіального виборчого округу, складання протоколу про підрахунок голосів на виборчій дільниці, транспортування виборчих документів від дільничних виборчих комісій до окружних виборчих комісій, підстави та порядок визнання голосування на виборчій дільниці недійсним, повторний підрахунок голосів виборців та оскарження порушень до виборчих комісій.

Учасники семінару разом з експертом з питань виборчого права Координатора проектів ОБСЄ в Україні та президентом Інституту виборчого права мали можливість обговорити міжнародні стандарти у сфері виборчого законодавства, які включають принципи загального, прямого, рівного виборчого права, принцип вільних виборів, таємного голосування, а також основні процесуальні гарантії чесних виборів, як-то безсторонність органів адміністрування виборів, прозорість виборчого процесу, ефективної системи оскарження фактів недотримання законодавства.

Окрім того, секретар Пленуму Вищого адміністративного суду України Михайло Смокович під час доповіді про особливості розгляду виборчих справ зосередив увагу на роль суду, як гаранта дотримання вимог виборчого законодавства усіма учасниками під час виборчого процесу, захисту прав громадян, а отже, гаранта чесних, справжніх, демократичних виборів.