flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки своєї роботи у 2022 році підбив Запорізький окружний адміністративний суд

02 березня 2023, 09:09

27.02.2023 відбулись загальні збори трудового колективу Запорізького окружного адміністративного суду з метою підбиття підсумків роботи суду за 2022 рік під головуванням очільника суду Олега Прудивуса.

У даному заході також прийняли участь голова Третього апеляційного адміністративного суду Анатолій Коршун та Голова Запорізької обласної державної адміністрації, очільник Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко

Розпочинаючи свій виступ, голова Запорізького окружного адміністративного суду Олег Прудивус зауважив, що звітний період роботи суду як органу державної влади був безпрецедентним з точки зору викликів сьогодення та воєнного стану, в яких здійснювалось адміністративне судочинство. Проте, незважаючи на всі перепони, Запорізький окружний адміністративний суд протягом 2022 року гідно виконував фундаментальне завдання, яке полягає у справедливому, неупередженому та своєчасному вирішенні спорів у сфері публічно-правових відносин.

На підтвердження даної тези Олег Прудивус навів відповідні статистичні дані.

Так, у звітному 2022 році на розгляді Запорізького окружного адміністративного суду перебували 12 635 адміністративних справ та матеріалів, з яких у звітному періоді надійшло 9 042. Було розглянуто 10 521 справу та матеріал, що становить 83,3% від загальної кількості адміністративних справ та матеріалів, які перебували в провадженні суду. Залишок не розглянутих справ і матеріалів на кінець звітного періоду становить 2114 справ та матеріалів, що становить 16,7% від загальної кількості адміністративних справ та матеріалів, які перебували в провадженні суду у 2022 році.

Також за словами очільника Запорізького окружного адміністративного суду вагомим показником, за яким можна робити висновок про ефективність роботи суду, є відсоток розгляду справ.

За оцінками Європейської комісії з ефективності правосуддя цей показник є найбільш інформативним для визначення ефективності діяльності суду, адже цей показник дозволяє отримати уявлення про здатність суду забезпечувати раціональне планування і розподіл ресурсів з метою своєчасного розгляду справ, за умови нерівномірності їх надходження і відсутності додаткових ресурсів.

Олег Прудивус зауважив, що згідно з даними звіту «Базові показники роботи суду» в 2022 році відсоток розгляду справ складає – 116,4%. При цьому, за позицією Європейської комісії з ефективності правосуддя показник 103% і більше – це передова практика, свідчення дуже ефективної організації роботи суду. Отже, можна сміливо стверджувати про високий рівень ефективності здійснюваного Запорізьким окружним адміністративним судом судочинства у відповідній сфері правовідносин.

 Додатково голова Запорізького окружного адміністративного суду поінформував присутніх про стан матеріально-технічного забезпечення суду, наголосив на необхідності додержання суддями строків розгляду справ та матеріалів, зазначив, що пріоритетним напрямком у роботі з громадянами має бути ввічливе до них ставлення. Голова суду окремо підкреслив, що ефективність судової влади насамперед залежить від її авторитету, адже довіра суспільства до суду має не менше значення, ніж досконалість законів або юридичних процедур.

В якості наступного доповідача на загальних зборах трудового колективу Запорізького окружного адміністративного суду виступила керівник апарату суду Любов Балика, яка прозвітувала про підсумки роботи апарату Запорізького окружного адміністративного суду, відзначила злагодженість і взаємодію у роботі між структурними підрозділами суду, незважаючи на об’єктивно існуючі проблеми та складнощі, подякувала всім працівникам апарату суду за належне виконання завдань по організаційному забезпеченню роботи суду.

Також заслухано звіти керівників структурних підрозділів суду, а саме: начальника відділу управління персоналом Наталії Заболотньої та начальника відділу планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності Запорізького окружного адміністративного суду Олени Смир.

З промовою на зборах трудового колективу Запорізького окружного адміністративного суду також виступив голова Третього апеляційного адміністративного суду Анатолій Коршун, який високо оцінив результати роботи Запорізького окружного адміністративного суду в умовах запровадженого в Україні правового режиму воєнного стану та засвідчив взірцевий статус суду в Дніпропетровському апеляційному адміністративному окрузі.

Окремо слід зазначити, що символічною стала безпосередня участь у загальних зборах трудового колективу Запорізького окружного адміністративного суду Голови Запорізької обласної державної адміністрації, очільника Запорізької обласної військової адміністрації Юрія Малашка, який в безпрецедентних умовах віднайшов можливість особисто познайомитись з колективом Запорізького окружного адміністративного суду, наочно оцінити інституційну значущість ланки адміністративних судів у процесах державотворення, а також пересвідчитись в ефективності процесуальної діяльності Запорізького окружного адміністративного суду.

На завершення всі учасники загальних зборів трудового колективу Запорізького окружного адміністративного суду висловили впевненість у тому, що утвердження прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин на всіх етапах розбудови Держави має залишатись незмінним орієнтиром у роботі Запорізького окружного адміністративного суду.