flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Увага! Збільшення ставки судового збору!!

02 січня 2020, 10:04

З 1 січня 2020 року збільшуються ставки судового збору, що пов’язано зі зміною в Україні кожного нового року, розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. 

З січня 2020 року розмір судового збору визначається залежно від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлюється на 1 січня календарного року. Відповідно до абзацу 4 ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік»  на 1 січня 2020 прийнято прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 2102 гривні.

Статтею 4 Закону України “Про судовий збір” встановлено розміри ставок судового збору. Судовий збір стягується у відповідному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого Законом на 1 січня календарного року, у якому відповідна заява або скарга подається до суду, – у процентному співвідношенні до ціни позову і фіксованому розмірі.

У Законі України “Про судовий збір” зазначено, що у разі подання позову майнового характеру збір розраховується у відсотках від ціни позову. Ціна позову – це грошове вираження майнових вимог позивача. Її треба визначити тільки відносно майнових вимог.

Також звертаємо увагу, що ставки судового збору відрізняються за категоріями платників (фізичні особи, фізичні особи-підприємці, юридичні особи) та підвищуються у випадку звернення до кожної вищої судової інстанції.

Відповідно до частини першої статті четвертої Закону України “Про судовий збір”, судовий збір встановлюється:

  • у відсотковому співвідношенні до ціни позову;
  • у фіксованому розмірі (здебільшого, визначаються мінімальний та максимальний можливі розміри).